Вентиляція в ресторані
Зміст статті:
Ціна на монтаж
Якість нашого життя безпосередньо залежить від місць, де ми їмо і спілкуємося. Якісна вентиляція в ресторані створює всі умови для відчуття комфорту і подяки відвідувачів. Бажання залишитися довше, прийти з дітьми або запросити друзів ... Влаштувати свято ...
Нормативними документами для проектування системи вентиляції в ресторанах, кафе, кальян барах, піцерії та інших закладів громадського харчування, є:
- ДБН В.2.2-25:2009 "Будинки і споруди" (ЗАКЛАДИ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА).
- ДБН В.2.5-67:2013 "Опалення, вентиляція і кондиціонування".
Щоб підтримувати задану комфортну температуру в літній період року, згідно технічного завдання, повинні бути обладнані системи кондиціонування. Найвищий рівень комфорту дають канальні типи. При правильному монтажі, вони дуже плавно охолоджують зал, не створюючи дискомфорту від крижаних струменів. Єдина умова це, допускається рециркуляція в межах одного приміщення.
Розрахунок повітрообміну в ресторанах і кафе
Кратність повітрообміну і температуру в зимовий період, для кафе і ресторанів, потрібно приймати по наступній таблиці:
Приміщення | Температура, °C | Кратність припливу |
Кратність витяжки |
---|---|---|---|
Гостьовий зал | 18 | За розрахунком | |
Хол, вестибюль | 18 | 2 | - |
Артистична | 18 | 1 | 1 |
Банкетний, бар, буфет | 20 | 3 | 3 |
Туалет, зали куріння | 18 | - | 10 |
Відділ кулінарії | 18 | 2 | 2 |
Гарячий цех | 5 | По расчету | |
Мийна | 20 | 4 | 6 |
Службові, адміністративні | 20 | 1 | 1 |
Гардероб персоналу | 20 | 5 | - |
Душові | 25 | - | 5 |
Калькулятор розрахунку припливу для гостьового залу за кількістю людей:
При розрахунку на кількість гостей, враховується виділення тепла від кожної людини (116 Вт), виділення вуглекислого газу CO2, рівень забруднення середовища від будівельних матеріалів і питому розрахункову площу, виходячи з щільності 1,5 м2 / чол. Якщо планується кальян бар або зал для курців, в розрахунок необхідно додати додатковий коефіцієнт (або перерахунок, на кожного кращого по 85-120 м3/год).
Відвідувачів: чел. | |||
---|---|---|---|
Умови мікроклімату | Витрата повітря для розведення шкідливих речовин в повітрі, м3/год |
||
Низьке забруднення | Середнє забруднення | Висока забруднення |
|
Супер оптимальні |
|||
Оптимальні | |||
Допустимі |
Калькулятор розрахунку припливу для відвідувачів по площі залу:
При методі калькуляції на площу, також враховуються всі виділення від будівельних матеріалів, якісна подача кисню на кожну людину і умови мікроклімату, виходячи з щільності 1,5 м2/чел.
Площа: м2 | |||
---|---|---|---|
Умови мікроклімату | Витрата повітря для розведення шкідливих речовин в повітрі, м3/час |
||
Низьке | Середня | Висока | |
Супер оптимальні |
|||
Оптимальні | |||
Допустимі |
Норми проектування системи вентиляції в кафе і ресторанах
Заклади громадського харчування мають свою специфіку. Це пов'язано з високою щільністю відвідувачів і виробництвом їжі в гарячих цехах. Господарі закладів, вкладаю великі грошові інвестиції, бажаючи швидкої окупності, максимально щільно завантажують зали клієнтами. Правильно організована система вентиляції буде працювати ефективно і довговічне. Перед початком монтажу, рекомендуємо вивчити деякі норми проектування, прописані в ДБН В.2.2-25: 2009
- Питання про застосування механічної або природної вентиляції, в реалізації проектів громадського харчування не варто. Природна вентиляція не здатна буде забезпечити нормовану організацію повітрообміну.
- Для гарячих цехів (кухні), проектується самостійна витяжна система, з можливістю доступу до крильчатці вентилятора, для його очищення від жиру. Продуктивність розраховується виходячи з розмірів та конфігурації витяжного накриття.
- Частина припливного обсягу із залу відвідувачів (до 40% від потужності витяжки), допускається подавати в гарячий цех для вирівнювання балансу, а також забезпечення відсікання запахів, методом розрідженості середовища.
- Для закладів, які знаходяться в житлових будинках, викиди витяжних систем, слід розташовувати на даху будівлі, вище на 2 метри.
- При виборі кондиціонерів, слід вибирати системи з інверторним керуванням компресора, щоб забезпечити їх безперебійну роботу на обігрів в зимовий період року.
- Тамбури, з розрахунковою кількістю відвідувачів більше 100 чоловік, необхідно проектувати з тепловими завісами.
Розміщення обладнання системи вентиляції в кафе і ресторанах:
Кожен ресторан або кафе, має свої особливості щодо організації повітрообміну. Це пов'язано з різним ступенем завантаженості, особливості приготування їжі і плануванням будівлі. Перед подачею попереднього комерційної пропозиції, слід з'ясувати вихідні дані по планованому завантаженості площ ресторану, електричної потужності і місце забору і викиду відпрацьованого.
Устаткування повинна розміщуватись з урахуванням захисту від шуму вентиляторів і можливості обслуговування та ремонту. Ідеально, коли це окрема кімната, але частіше це між стельове простір.
Вентилятор з відкидним колесом крильчатки, для легкої чистки від нальоту жиру. Парасольки з нержавійки з лабіринтовими жировими уловлювачами.
Для економії енергоресурсів на підігрів припливного повітря в холодний період року, є кілька поширених методів. Перший метод, це рециркуляція припливного повітря, яка допускається тільки в межах одного простору. І другий метод, це рекуперація тепла за допомогою вбудованого в систему вентиляції рекуператора. Обидва методи ефективні, але можуть застосовуватися з дотриманням інших норм і правил організації вентиляції.
Ціна на монтаж
Вартість реалізації вентиляції в ресторані або кафе, залежить купи деталей. Щоб підготувати попередню вартість кошторису на обладнання та послуги, можна почати з з'ясування таких питань:
- Розміри ресторану і кількість посадочних місць (висота стель, площа кімнат і санітарних вузлів).
- Тип закладу (кальян бар, ресторан, піцерія, кафе, закусочна).
- Потужність заготовочного процесу (розміри витяжного накриття).
- Наявність достатньої електричної потужності для калорифера (обігріву припливу в зимовий період року).
- Використання рекуперації тепла (при високій продуктивності, буде економічно обґрунтовано, інтегрувати пластинчастий або роторний рекуператор).
- Вимоги до системи автоматики.
- Місце для розміщення обладнання (якщо є окрема кімната, зручна для розміщення вентиляторів, було б дуже зручно).
Для прикладу, для ресторану або кафе площею в 150 м2, можна встановити складальну вентиляцію з рекуперацією тепла, обігрівом і очищенням кишеньковим фільтром, припливного потоку в холодний період, продуктивністю 3000 m 3/ч. Розрахункова завантаження закладу: 80 посадочних місць, з них 15 кращих кальян. Ось орієнтовний кошторис на обладнання та монтаж:
№ | Устаткування, монтаж. | Ціна (грн.) |
---|---|---|
1 | Різка отворів для прокладки повітроводів. | 5000 |
2 | Повітропроводи і фасонні вироби з оцинковки. | 50000 |
3 | Зворотні клапана. | 2000 |
4 | Утеплення термоізоляції на повітроводи, фасонні вироби. | 5000 |
5 | Вентилятор прямокутний ILT/4-285 600x350. 2шт | 50000 |
6 | Гнучкі вставки 4шт. | 2000 |
7 | Шумові глушники 600x350 2шт. | 4000 |
8 | Кишеньковий фільтр | 4000 |
9 | Трифазний електрично калорифер 25,0 кВт. | 8000 |
10 | Зовнішні решітки | 2000 |
11 | Повітророзподільники. | 10000 |
12 | Комплект кріплень і витратних матеріалів (алюмінієва стрічка, саморізи, шпильки, гайки, анкера). | 5000 |
13 | комплект автоматики. | 30000 |
14 | Транспортні витрати. | 3000 |
15 | Монтажні роботи. | 30000 |
16 | Рекуператор пластинчастий 600х350. | 10000 |
Разом: 222000 гривень.
Телефонуйте за номером: 050-44-33-502, ми обговоримо всі питання, що цікавлять ваші питання, підготуємо попереднє технічне завдання для вартості кошторису. Обов'язково про все домовимося !!!
Замовити послугу:
Заповніть всі поля !
Повідомлення надіслано !